Kieskompas is een onderzoeksinstituut, gericht op het in kaart brengen van politieke en maatschappelijke opinies. Via de stemhulp (en andere online instrumenten) worden data verzameld en beschikt het bureau over enorme panels voor kwantitatief onderzoek. Kieskompas werkt internationaal, meestal in samenwerking met lokale onderzoekers. Inmiddels doen sociale wetenschappers in meer dan 40 landen onderzoek met hun data.

Kieskompas is ook maatschappelijke relevant. Het bureau levert betrouwbare informatie aan miljoenen kiezers, helpt bij het maken van een weloverwogen stemkeuze en ondersteunt zo wereldwijd democratische processen.

Het bedrijf is in 2006 opgericht door VU politicoloog André Krouwel. In 2016 heeft de VU haar aandelen verkocht aan een marktpartij en heeft Krouwel zich teruggetrokken uit het bedrijf. Hij is nog wel nauw betrokken als wetenschapper en grootgebruiker van Kieskompas data met ruim 150 wetenschappelijke artikelen.

De nestgeur is blijven hangen. Er wordt nog steeds samengewerkt met Trouw, de huidige directeur is een VU alumnus, regelmatig vinden VU studenten bij Kieskompas een stageplek of bijbaan, en veel externe experts hebben een VU verleden.

Benieuwd naar meer informatie? Geïnteresseerd in de onderzoeken die ze doen?  Of vind je het leuk om een Kieskompas in te vullen? Kijk even op de website, er staat er altijd wel één online. Daar kan je je ook aanmelden voor ons panel.