Over Roots

Our mission: Build a sustainable business

Roots werd gelanceerd in mei 2021. Roots maakt vegetarische afhaalmaaltijden. Beginnend met virtuele keukens, vervolgens uitbreidend naar restaurants, en de levering van voedselproducten. De beoogde klanten zijn op zoek naar gezond, gemakkelijk, duurzaam, betaalbaar, vegetarisch eten met een specifieke focus op millennials en generatie Z, wonend in de stedelijke gebieden van Nederland.

Roots is een door nieuwkomers geleid initiatief dat mensen en culturen verbindt door de kracht van lekker, gezond, authentiek vegetarisch eten. Roots ambitie gaat over gemeenschappen, sociale integratie, en het veranderen van verhalen rond migratie en culturele diversiteit. Wij bouwen aan een netwerk van strategische partnerschappen om nieuwkomers toegang te geven tot opleidingen en jobkansen. Roots wil een gelijkwaardige, inclusieve samenleving waar iedereen en iedereen in staat is om bij te dragen met behulp van hun talenten en de kunst van het maken van nieuwe, duurzame producten.

Nederland is een voedsel en landbouw hub, met veel toonaangevende bedrijven en initiatieven in de markt, zoals de vegetarische slager, Thuisbezorgd, Foodvally, en ‘een week zonder vlees’. Bovendien is er lokaal en internationaal een toenemende belangstelling voor fair-trade, lokaal geteelde en biologische voedingsproducten. De markt voor veganistische of vrije-voedselproducten groeit. Consumenten, vaak millennials of Generatie Z, zijn ook bereid te betalen voor authenticiteit. Ze willen horen of lezen wie het voedsel heeft gemaakt en wat het verhaal achter het product is. Dit verlangen naar authenticiteit geldt ook voor horecagelegenheden. Restauranteigenaars die een verhaal te vertellen hebben, spreken de consumenten van vandaag aan met “echte producten, echte ingrediënten en echte verhalen”. Wij geloven dat Roots een rol heeft in het aanbieden van gezonde, smakelijke, duurzame maaltijden en producten tegen betaalbare prijs Wij geloven dat Roots een rol heeft in het aanbieden van gezonde, smakelijke, duurzame maaltijden en verschillende producten met fysieke en online winkels. Het verspreiden van bewustzijn over hoe onze maaltijden ons, onze gemeenschap en het milieu beïnvloeden, het promoten en aanmoedigen van een gezondere levensstijl. Verder werkt Roots samen met verschillende lokale bedrijven en startups om meer eco-vriendelijk te zijn, zoals Swapbox, een startup die zich bezighoudt met herbruikbare, duurzame verpakkingen. Met Swapbox willen we een zero-waste verpakkingssysteem opbouwen en honderden wegwerpverpakkingen uit de vuilnisbelten houden.

Bijdragen aan de maatschappij

Wij geloven dat Roots kan fungeren als een cross-cultuur brug die nieuwkomers cultuur introduceert aan de Nederlandse gemeenschap door haar eten te proberen. Bovendien zullen de winkels een Syrische sfeer uitstralen, waardoor Syrische klanten het gevoel krijgen thuis te komen. Niet-Syrische klanten kunnen een nieuwe, exotische omgeving ervaren. Roots staat niet alleen in deze routing, met vele partners die geloven in een betere toekomst voor onze samenleving en het milieu. Deze partners zijn er in twee vormen, commercieel en sociaal. Deze partners zullen Roots helpen haar doelen te bereiken om duurzaam, bereikbaar en betrokken te zijn met de gemeenschappen. Roots empowered nieuwkomers door hen toegang te geven tot cursussen, opleidingen en jobkansen. Het bedrijf zal werk bieden aan meer dan driehonderd werknemers met verschillende achtergronden en vaardigheidsniveaus, die samenwerken als een eenheid.

We willen een actieve rol spelen in het creëren van een positief beeld van hoe minderheden te integreren en terug te geven aan de maatschappij die hen een kans gaf om een nieuw leven op te bouwen. Roots zal zich bezighouden met sociale activiteiten om anderen te inspireren.

Waarom de VU StartHub?

We zijn trots om deel uit te maken van de VU StartHub, om samen te werken met tientallen mentoren, experts en startups, en hoewel we allemaal verschillende routes nemen, kunnen deze routes ons naar dezelfde bestemming brengen, en dat is om een verschil te maken voor onze gemeenschappen en onze planeet. Wij geloven dat de VU StartHub alle tools, onderzoek & financieringsmogelijkheden heeft die we nodig hebben om daar te komen.

2020 was een zwaar jaar, en het liet de problemen zien op het gebied van discriminatie, milieu, en het bedrijfsleven. Zo zijn we tot Roots gekomen; we wilden iets creëren dat onze achtergrond weerspiegelt, en erfenissen uit het verleden combineren met onze visie voor een duurzame en betere toekomst. Wil je meehelpen om gezond, autonoom en betaalbaar voedsel te planten, wortel dan voor ons, en plant samen met ons de zaden van onze Roots

Ben je benieuwd naar ons voedsel, bezoek onze website.